Пет „пладнешки обира“ от Райънеър

Раянеър се справя отлично в намирането на нови начини как да ти бръкнат в джоба  и да вземат трудно изкараните ти пари. Тук ще ви представим най-лошите „пладнешки обири” от Раянеър.Ако има нещо, което истински мразя, това е летенето с Раянеър. Винаги след техен полет се чувствам като ограбен. Рекламират изгодни полети на ниски цени, за да се хванеш на въдицата им, но в последствие към цената ти добавят допълнителни такси и накрая плащаш много, много повече от обявеното.Последната стъпка на Раянеър беше наистина фрапираща. От компанията предложиха всички пътници, които искат да използват тоалетната на самолета трябва да платят допълнителна такса!Но нека погледнем петте най-фрапиращи „пладнешки обири“ от Раянеър.

  1. Голямата такса за тоалетна

Нека обърнем внимание на последната такса. Ако Раянеър успее да я въведе, всеки път, когато на някой пътник му се  наложи да отиде до тоалетната трябва да плати такса от 1 паунд или 1 евро. Толкова ще струва, защото искат да въведат монетен механизъм на вратите на тоалетните.И ако това не е достатъчно има слухове, че Раянеър ще намали броя на тоалетните, което ще значи, че ще има само една тоалетна за 189 пътници на борда!Вероятно, идеята зад това е да мотивират пътниците да използват тоалетната преди или след полет. Но въпреки това, съм изключително изненадан, защото няма гаранция, че няма да ми се наложи да отида до тоалетна. Тогава ще си платя единия паунд и ще стоя през целия полет в тоалетната. Сигурен съм, че както аз, така и другите пътници ще си прекарат много добре.Също е голяма дискриминация от страна на хората с малки деца, които няма как да издържат цял полет без да използват тоалетната. Представете си, че имате три деца, това са 3 паунда!И нека не започвам да обяснявам, ако случайно имаш раздразнителен стомах.

 

  1. Таксуване за Чек-ин

Може би си мислите, че цената, която плащате за полета е изгодна и достатъчна? Почакайте да стигнете до чек-ина. Заради това, че не можеш да се чекираш на летището, трябва да го направиш онлайн. И заради тази малка привилегия, която ти предоставят, трябва да заплатиш пет паунда на човек в посока, т.е. отиване и връщане 10 паунда. За това не забравяйте, че това е нещо, което вдига допълнително цената на билета и трябва да се заплати.Гледайте да не забравите да си изкарате бордовата карта на принтер, защото това ще ви струва допълнителни 40 паунда на човек в посока. Ако го направите и в двете посоки ще ви струва 80 паунда!

 

  1. Такса за багаж

Таксите не свършват до тук! Не знам за вас, но аз мисля, че ще ти трябва някакъв багаж, когато ще пътуваш. Лично аз не отивам на почивка само с дрехите, с които съм облечен и с четка за зъби в джоба.Но Раянеър мисли, че е абсолютно нормално и приемливо да имаш колкото се може по-малко багаж. Ако искаш да си вземеш някакъв багаж(освен малка чанта с големината на дамска чанта) ще трябва да заплатиш 15 паунда за чанта за посока, т.е. 30 паунда отиване и връщане. Но през Юли и Август, когато са отпуските и ваканциите, вдигат цената до 40 паунда в двете посоки. Това отново е дискриминиращо към семействата с деца.Ако искаш да чекнеш втори багаж таксата става още по-голяма- 35 паунда за багаж в посока(70 паунда за двете посоки). И отново през Юли и Август са по-скъпи, като общата цена е 80 паунда.А ако имаш малки деца ще заплатите още такси за проходилки, кошари и прочие. Ще ви струва по 10 паунда за предмет. Казват, че Раянеър са достатъчно добри, за да ти позволят поне количката да си я качиш безплатно.

 

  1. Плати, за да…. платиш

Когато трябва да си платиш за полета познай какво се случва? Плащаш такса за това! Да, точно така, трябва да платиш, за да….платиш!Освен ако нямаш предплатена дебитна карта Мастъркард, ще трябва да заплатиш 5 паунда административни такси за полет. Т.е. ако сте семество с две деца, ще трябва да заплатите 20 паунда в посока или общо 40 паунда! Какъв грабеж!

 

  1. Храна и напитки

Щом се качите на самолета, след като сте платили всичките ненужни такси, ще откриете, че има малък проблем с храната и напитките. Защото е нискотрифна авиолиния, Раянеър не предлага безплатна храна или напитки. И още веднъж ще се наложи да заплатите и то доста над нормалното.Според последни проучвания, храните, които сервират в нискобюджетните авиолинии са с надценка 350%. За това ви съветвам, ако мислите, че ще огладнеете по време на полет си купете ядене от супермаркета.Ествествено няма да ви допуснат в самолета с предварително купени напитки, но въпреки това ще разберете, че купуването на напитки от самото летище ще е доста по-евтино отколкото в самолета.Но така или иначе не ви трябва да пиете течности, защото ще трябва след това ще трябва да заплатите за тоалетната…

 

Нека обобщим колко ще ви струва едно пътуване с Раянеър. Да предположим, че сте семейство с две деца и отивате на екскурзия. На всички се е наложило да отидат до тоалетната, всички носят по една допълнителна чанта, всички са се чекирали онлайн и заплатили с кредитна карта на Виза. Според мойте изчисления това ще ви струва точно 246 паунда. Доста голяма сума за дребни екстри, ако питате мен!

А какво ще стане, ако семейството иска храна и напитки и ако забравят да изпринтират бордовите си карти за двете посоки? Тази „екстра“ ще струва допълнителни 320 паунда, или общо 566 паунда! Как стана така, че от евтин на пръв поглед полет излезе толкова скъпо? За толкова пари, дори и за по-малко, може да си купите билети за същата дестинация, но от Бритиш Еъруейс!

Естествено, Раянеър не са единствената толкова лоша нискотарифна авиолиния, която ви таксува за всичко. Например, за Изиджет също доплащаш за багаж (18 паунда за посока), също те таксуват и при резервацията (3,50 паунда), ако използваш различна от Виза Електрон карта. Ако резервираш с кредитна карта на Виза, Мастъркард или Американ Експрес имаш такса от 2,5% от цялата сума, с минимална такса от 4,50 паунда.

За това, следващият път, когато ще пътувате някъде се замислете за допълнителните такси, които ще трябва да заплатите, защото иначе ще бъдете много неприятно изненадани. Запомнете- нискотарифните авиолинии, не винаги са евтин избор!

Източник: www.lovemoney.com

Advertisements

One thought on “Пет „пладнешки обира“ от Райънеър”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s