Ryanair предлага на стюардесите да отслабнат, за да пести гориво

При полет всеки килограм в самолета струва гориво. Поради тази причина главният изпълнителен директор на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Майкъл О’Лиъри обяви война на излишното тегло и препоръча на стюардесите си да се подложат на програма за отслабване, съобщи в. „Ханделсблат“.

О’Лиъри отдавна се бори със свръхтеглото и настоява да се тегли не само багажът, но и пътниците и хората с наднормено тегло да плащат „такса тлъстини“.

Сега ирландецът се е насочил и към служителите си, налагайки на компанията радикална програма за „отслабване“, отбелязва изданието, цитирано от БТА. Компанията стимулира персонала със специален „мотиватор“ – снимка в годишния календар на Райънеър, показваща особено атрактивни стюардеси.

Тегло се пести не само от обиколките на стюардесите – бордовото списание „Let’s go“, например, вече се печата във формат А5, а не А4, както и менютата за храни и напитки. Пести се и от леда в питиетата, тъй като чрез по-малко ледени кубчета в самолета могат да се спестят хиляди литри гориво, т. е. хиляди евро, посочи говорителят на авиопревозвача Стивън Макнамара.

Ръководството дори е обмисляло идеята да махне страничните облегалки на седалките, но идеята била отхвърлена. Ryanair отдавна е известна с радикалните си предложения за намаляване на разходите. През 2009 г., например, компанията искаше да въведе такса за ползване на тоалетните в самолетите. По-късно пък настояваше да се лети само с един пилот вместо с двама. Неотдавна О’Лиъри дори обяви, че ще направи места за правостоящи, но този план също беше спрян.

Източник:www.capital.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s