Ново лято – стари трикове на нискотарифните авиокомпании

Ваканция – България – предварително изпратен багаж – нискобюджетен полет. На пръв поглед, перфектна комбинация. Но преди да си закупите по инерция билет от тях, добре е да знаете и за скритите „бонуси“, които ви очакват.

В настоящата статия сме събрали някои от най-честите потребителски оплаквания за начините, по които нискотарифните компании елегантно цакат потребителя или пък си спестяват част от полагащата му се услуга. Принципът и в трите случая е един: скрити такси и пестене от всичко, от което може да се пести.

„Чантата ми е със 7 мм по-голяма от допустимия размер, ама ще мина метър”

Не и с Ryanair. Те ще извадят рулетката и кантара по всяко време, за да могат да ви начислят таксата от £50 на човек за извънгабаритен багаж. Ryanairсе води най-стриктната компания откъм проверка на точността на размерите и теглото на вашия багаж, така че отърване няма.

„Ще отида на летището с паспорта и там ще ми разпечатат бордната карта”

Винаги се чекирайте онлайн и разпечатвайте предварително бордната си карта, иначе таксата е £45 на човек, което понякога дори надхвърля цената на някои полети с авиокомпанията. За да избегнете тази такса, се чекирайте на минутата щом порталът на сайта на Ryanairотвори (7 дни преди полет) и принтирайте веднага бордната си карта, за да не вземе принтерът ви да блокира точно преди да тръгнете за летището. Ако това се случи, от Ryanairса ви подготвили такса от £15 за преиздаване на бордна карта.

Ако искате да седнете до детето си, ще трябва да си платите

Въпреки че от Ryanairтвърдят, че се опитват да ви осигурят място до вашето дете, това не е гарантирано, особено при по-натоварените полети, като тези до България. Ако детето ви не е достатъчно малко, за да седне в скута и искате да седнете до детето си, ще трябва да платите допълнителна такса между £8 и £15 при резервация онлайн и между £9 и £22.50 на място на летището, в зависимост от дестинацията. Ако не ви се плаща подобна такса, трябва да сте на компютъра ви точно 168 часа преди полета, когато отваря порталът за чекиране, за да можете да изберете къде да седнете, заедно с детето си, преди останалите пасажери да са си избрали местата.

„Защото билетите са евтини ви командироваме до възможно най-отдалеченото летище”

Повечето летища, на които кацат самолетите на Ryanair, са на значително разстояние от централните части на градовете. Въпреки че това не важи за София и Пловдив, докъдето компанията има полети, ако си мислите, че ще захапете първата си паеля в  Барселона след по-малко от 2 часа, от Ryanairса ви подготвили друг сценарий + още £30 за транспортен разход.

Дават ви сравнително голям лимит за ръчен багаж, за да ви свият пропорционално лимита за неговото тегло

Лимитът за ръчен багаж на Ryanairе две чанти – едната с размери 55 см х 40 см х 20 см с тегло 10 кг. и втора – с размер 35 см х 20 см х 20 см. Ако пътувате само с ръчен багаж, решението е да си изпратите предварително тежкия и обемист багаж до България, да натъпчете тежките, но  необемисти предмети като лаптоп и тоалетни принадлежности в малката чанта, а дрехите да оставите за голямата. Вземете си за целта сак, вместо куфар, тъй като саковете са по-леки и размерите им могат да се променят.

Плащате си задължително с кредитна карта и давате на Ryanair 2% комисионна върху сумата

 Разбира се, другата опция е да си платите за полета с дебитна карта, но тук се разчита на това, че няма да си направите труда да забележите досадната такса или просто ще я подминете в бързината и няма е ви интересува, че ще платите допълнително за резервация чрез кредитна карта. По закон, ако нещо се обърка с полет, за който имате закупен с кредитна карта билет струващ над £100, вие можете да поискате компенсация, както от авиокомпанията, така и от кредитната компания. Следователно, не си заслужава да пълните джоба на Ryanairс допълнителни пари за суми под £100, а за такива над £100, сами преценете дали сте готови да им платите 2% от цената на билета си, за да получите защита този разход и от кредитната компания.

Източник: www.bgben.co.uk

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s