Ryanair ще трябва да върне 2 млн. евро нереглементирани субсидии

Ирландският авиопревозвач Ryanair ще трябва да върне 2 млн. евро субсидии, които е получила от австрийско летище, съобщава Financial Times. Наказанието е наложено от Европейската комисия (EK), която е отговорният орган в ЕС по този въпрос, както и по защитата на конкуренцията.

Неправомерно предимство

Ryanair ще трябва да заплати 2 млн. евро на австрийското правителство. Компанията не е получила директно средства от него, но чрез специални условия по маркетинга на услугите на летището Klagenfurt е получила „неправомерно предимство, което не може да бъде оправдано по законите, регулиращи държавните субсидии“, обясняват от EK.

„Уговорката (между компанията и летището) е намалила оперативните разходи на авиолинията, без да допринесе към целите на общия транспорт“, коментират още от институцията в официалното си изявление по случая. Прякото субсидиране на компании в рамките на ЕС е уредено от различни закони, като цяло не се допуска освен в селското стопанство.

Rayanair заяви, че ще обжалва решението. От компанията заявиха, че не са съгласни с изводите на комисията. Разкритията на институцията идват 3 години, след като Ryanair спря да използва услугите на австрийското летище, пише FT.

Акциите на компанията не реагираха в края на седмицата при обявяването на новината. Точно обратното, емисията поскъпна с 0.43%, като постигна нов дневен връх от 14.08 евро за брой на London Stock Exchange. От началото на годината те са изгубили около 6.33% от стойността си.

Без особени щети

Дори и да влезе в сила, глобата няма да нанесе особени щети върху финансите на компанията. Към средата на финансовата година за Ryanair в началото на ноември тя отчете 4.1 млрд. евро приходи при скромно повишение от 2% на годишна база. Въпреки това печалбата се покачи със 7% до 1.17 млрд. евро заради по-ниските разходи благодарение на по-евтиното гориво. Това оставя достатъчно за покриване на плащането.

Това не е първият път, в който Ryanair бива обвинена в получаване на нерегламентирани субсидии. През 2014 г. компанията трябваше да върне 10 млн. евро на френската държава заради услугите на две от държавните летища. Тогава регулаторът дори съди Франция за същата сума. Все още не става ясно дали правителството на Австрия също ще пострада.

ЕК санкционира по същото обвинение като на Ryanair и германските компании Tuilfly и HLX, които са част от групата на туристическата компания TUI. Те ще трябва да платят съответно 1.1 и 9.6 млн. евро на австрийското правителство.

Източник: www.capital.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s