Европейският съд глоби Ryanair и Aer Lingus с 13.5 милиона евро

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair трябва да плати 12 милиона евро за това, че се е възползвала от ниски тарифи на кратките полети в периода 2009 – 2011 г. Aer Lingus, собственост на International Airlines Group, е задължена да плати 4 милиона евро по същия казус. Постановяването е на Европейския съд.

Случаят започва през 2011 г. Тогава Върховният съд в Ирландия потвърждава решение на Европейската комисия, че ниските данъчни ставки за по-кратки полети са незаконни. В изявление на съда тогава се казва: „Предимството в случая не се състои в това, че тези авиокомпании са предлагали по-ниски цени от своите конкуренти. Ниските цени се обясняват с факта, че въпросните компании са имали възможност да заплащат по-ниски данъци“.

В резултат на това през 2011 г. ирландското правителство променя данъчната ставка за авиокомпаниите, която касае пътувания на кратки разстояния. Тогава Ryanair, управлявана от Майкъл О’Лиъри, публикува изявление с намерението си да търси обезщетение за ненесени вреди.

Източник : www.tourbg.net

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s