В Испания забраниха политиката на Ryanair за ръчен багаж

 Нискотарифната авиокомпания Ryanair понесе удар, след като съд в Испания определи новите им ограничения на количеството ръчен багаж като „злоупотреба“ и разпореди да не бъдат спазвани в страната, пише БГНЕС, позовавайки се на Euronews.

 Съдът взе решението, след като разгледа жалбата на пасажерка на Ryanair, която била принудена да плати 20 евро, за да може да вземе в салона на самолета ръчната си чанта, тежаща над 10 килограма.

 Съдът разпореди авиокомпанията да върне парите на жената, да ѝ плати лихви и каза в решението си, че политиката на Ryanair „ограничава правата, дадени на пътниците по закон“, в резултат на което не трябва да се прилага в Испания.

 Новите правила на Ryanair за салонния багаж бяха въведени през 2018 г. и предвиждат пътниците да плащат допълнителна такса, ако донесат за качване в салона на самолета нещо повече от малка, лична чанта. Те бяха посрещнати с недоволство, защото в миналото компанията позволяваше в салона на самолета да се превозва малък куфар без допълнително заплащане.

 Компанията каза, че решението на испанския съд „няма да промени правилата им за превозването на багаж“ и го нарече „изолиран случай, в който нашата търговска свобода да определяме размерите на салонния багаж е погрешно разбрана“.

 Испанският съд подчерта, че решението не може да бъде обжалвано в страната, но още не е ясно дали Ryanair ще се оплаче в Европейския съд в Люксембург.

Източник : www.actualno.com

Вашият коментар